Groeipijnen

Ik doe de dingen die ik doe graag goed. Mijn lat ligt hoog.

Die hoge lat kan me ver brengen. Ik streef naar verbetering. Kan ergens mijn tanden in zetten en focussen op mijn einddoel.

Die hoge lat heeft ook een keerzijde. Ik ben niet snel tevreden, vier successen niet gauw (want het kan altijd nog net iets beter) en als iets nog niet lukt, voel het als falen. Dit zorgt voor spanning. Vooral in combinatie met leren.

Als ik iets nog niet kan en ik wil het niet leren. Dan doe ik het gewoon niet. Ik gebruik mijn talent op strategisch denken en mijn vlotte babbel om ergens onderuit te komen. Dat werkt. Meestal.

Echter: als ik iets wel wil leren, is de combinatie tussen een hoge lat, een behoefte aan erkenning en niet helpende overtuigingen knap ingewikkeld. Want eigenlijk wil ik het niet leren, ik wil het kunnen. Leren voelt ongemakkelijk. Je bewust onbekwaam voelen schuurt.

Afgelopen week voelde ik dit ongemak heel duidelijk. Ik ben namelijk iets nieuws aan het leren. Iets wat ik heel graag wil kunnen. En de eerste stappen in het leerproces, gingen niet zo soepeltjes … au.

In een moment van reflectie dacht ik terug aan een filmpje dat ik zag. Over kreeften.

Ja, over kreeften.

Rabbi dr. Abraham Twerski vertelt over groei bij kreeften. Hoe kreeften zich ongemakkelijk gaan voelen in hun schild wanneer deze te klein wordt. Hoe dit gevoel van ongemak zorgt voor het afwerpen van het schild en het creëren van een nieuw. Zonder de stress van een knellend schild, voelt de kreeft zich te comfortabel en werpt hij het schild niet af. En groeit hij dus niet.

Ongemak hoort bij leren en groeien. Als we fysiek groeien hebben we groeipijnen. Met leren voelen we mentaal ongemak. Leren kan alleen als je uit je comfortzone durft te stappen.

Zonder wrijving geen glans.

Omdat het ongemakkelijk voelt, is het wel fijn om te leren in een veilige omgeving. Die kreeft zoekt immers ook even beschutting op voordat het schild wordt afgeworpen. Anders is hij te kwetsbaar.

Ik ga mijn ongemak vanaf nu (proberen te) omarmen. Het zien als teken dat ik groei.

Weer wat geleerd.

Voor wie het filmpje wil kijken: ik raad het aan:

https://youtu.be/VEXIF2hNmv8