Over mij

Ik ben Froukje van Ballegooijen (1975), partner van Edwin en trotse moeder van twee zonen: Tom (2009) en Jip (2014). Mijn talenten en mijn persoonlijke waarden zeggen iets over hoe ik in het leven sta en hoe ik mijn werk (graag) doe. Daarom vertel ik er hier graag iets meer over. Dan weten jullie ook voor wie je kiest als je met mij in zee gaat. 


Ik houd er enorm van om me te verdiepen in anderen en om anderen te helpen in hun ontwikkeling. Dit doe ik het liefste door als mens in verbinding te gaan, door echt aanwezig te zijn. Door me in te leven in de ander, goed af te stemmen en op maat te werken. En ook door op het juiste moment aan de juiste touwtjes te trekken (of een duwtje te geven).  Ik ben gevoelig voor sfeer en prikkels en heb daardoor regelmatig even tijd voor mezelf en ruimte nodig om weer op te laden. Dit is een van de redenen van ik niet full-time wil werken. Een andere is het geven van tijd en aandacht aan mijn gezin. 

Het leren van nieuwe dingen, het leggen van verbanden en het eigenhandig realiseren van ideeën geeft me veel energie. Ik maak bijvoorbeeld graag eigen begeleidingsmaterialen (kijk maar eens in mijn winkeltje). Ik geef bij dit creatieve proces graag veel aandacht aan kleur- en vormgebruik want kleuren en vormen roepen voor mij een sfeer op. Ik ben pas tevreden als alles voor mijn gevoel klopt.


De waarden die ik belangrijk vind, vormen mijn innerlijke kompas. Ik word geraakt als deze waarden aangeraakt worden (in positieve of negatieve zin). Het is een streven van mij om op basis van dit kompas keuzes te maken in mijn leven. Mijn waardensysteem bestaat uit onder ander uit de volgende waarden: 'iets betekenen voor anderen', 'iedereen juist behandelen', 'blijven leren in mijn leven', 'nieuwsgierig zijn', 'van binnen tevreden zijn', 'doen waar ik blij van wordt', 'eigen beslissingen nemen en eigen doelen bereiken'.


Van huis uit ben ik (ontwikkelings)psycholoog. Na mijn studie heb ik ruim twintig jaar in het onderwijs gewerkt. De eerste tien jaar voornamelijk binnen het basisonderwijs (als onderwijsadviseur) en later binnen het voortgezet onderwijs (als psycholoog binnen het zorgteam van een school). Toen wij er als ouders erachter kwamen dat onze kinderen beschikken over een denktalent en een talent voor voelen, heb ik mij gespecialiseerd in een specifieke doelgroep: de begaafde en hoogbegaafde kinderen. In 2019 heb ik mijn eigen praktijk opgezet (iets met een behoefte aan autonomie).


Als ouder weet ik dat je enorm kunt genieten van de talenten en de intensiteit van je hoogbegaafde kind(eren). Ook ervaar ik nog dagelijks hoeveel energie het kost en dus hoe belangrijk zelfzorg is (hoe lastig ook). Helaas hebben wij ook ervaren hoeveel zorgen je als ouder kunt hebben als een omgeving niet passend genoeg is. Als je kind worstelt en als zijn talenten niet, of niet voldoende, tot bloei kunnen komen. Iedere dag horen van je kind dat het niet naar school wil en je best doen om de schoolgang toch mogelijk te maken, kost enorm veel energie. Ik beteken hierdoor graag iets voor andere ouders en voor hun kinderen.

In het kort over mijn scholing: ontwikkelingspsychologie met aantekening diagnostiek (1999), Solutions Centre: oplossingsgericht werken (2011-2012), Novilo: gevorderde opleiding talentbegeleider (2018-2019) (specialisaties: hoogsensitiviteit, mindset, overexcitabilities en executieve functies). Nascholing bij Pearson (WISC-V/IDS-2), RINO Zuid (leergang hoogbegaafdheid), Talentenlab, Talentgedreven werken (blij met mij academie: 2019 en 2020), opleiding tot Kerntalentenanalist (december 2020 afgerond), ACT4Kids (jan-mei 2021). 

Op Linkedin is een volledig overzicht te vinden: http://www.linkedin.com/in/froukjevanballegooijen

Omdat ik houd van en geloof in een leven lang leren, zal ik ieder jaar wel iets aan scholing volgen :-)